Motorrijles in Groningen

Motorrijles

Elke leerling is anders dus ook elke leerling krijgt motorrijles op zijn of haar niveau. Wij bereiden je zo goed mogelijk voor op je examen. Door oefeningen te doen op een terrein maar het grootste gedeelte van de tijd op de weg. Als een leerling vragen heeft kan hij die altijd tijdens of na de motorrijles stellen.

In een motorrijles proberen we zo veel mogelijk routes te rijden of delen van routes die je op het examen ook rijdt. Zodat je ook een beetje weet wat je kan verwachten op een examen. Wij hebben verschillende motoren waar je op kan rijden (zowel zware als lichte klasse).

Nieuwe rijbewijscategorieƫn motor vanaf 2013

De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen.

De verlaging van de leeftijd voor het A-examen is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Die geeft aan dat je vanaf je 21e jaar op een driewielig motorrijtuig met een vermogen vanaf 15 kW mag rijden en daarvoor heb je het rijbewijs A nodig. Hiervoor moet je twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD). Beide praktijkexamens leg je af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen. Vooraf aan de praktijkexamens moet je eerst geslaagd zijn voor het motortheorie-examen. Alleen als je al een rijbewijs voor de lichte motor (A1) of de middelzware motor (A2) hebt, hoef je geen theorie-examen meer te doen.

Het CBR past momenteel de ICT-systemen aan op de wetgeving die in Nederland per 12 juli 2017 versneld is doorgevoerd op aandringen van de Europese Commissie. Dit moet het mogelijk maken dat je met ingang van eind november vanaf je 21e jaar een motorexamen voor de zware categorie (A) kunt reserveren. De definitieve invoeringsdatum volgt nog.

MELD JE NU AAN VOOR JE MOTORIJLES

Video

Om tot een beter resultaat te komen tijdens de start van je motorrijlessen filmen we vaak de leerlingen. Zo kan men op video bekijken wat er goed en niet goed gaat. Hierdoor is het eenvoudig om aan te geven wat er beter zou kunnen in het verkeer.

Tijdens de motorrijles kan je een helm, kleding en handschoenen van de rijschool gebruiken. Wij hebben dit in verschillende maten en voor zowel droog als regenachtig weer.